Vuoden 2021 alussa taiteilija Aina Bikše löysi metsästä puun, jossa oli valtava reikä. Kun sinne laittoi pään, kuuli ääniä, jotka olivat peräisin puun juurista. Äänet kiehtoivat Ainaa siinä määrin, että hän alkoi äänittämään niitä. Kyse ei siis ole esimerkiksi lehtien havinasta tuulessa, lintujen laulusta tai vaikkapa puun runkoon hakkaavasta tikasta, vaan puiden sisällä kuuluvista äänistä. Nämä äänet muuttuvat olosuhteiden mukana: esimerkiksi sateella puiden äänet ovat erilaisia kuin poutaisella säällä.
Latvian puiden äänet alkavat jo olla tuttuja, joten seuraavaksi Aina suuntaa syyskuussa Rozentāls-seuran residenssiin Fiskarsiin kuuntelemaan, miltä suomalaiset puut kuulostavat. Tarkoituksena on tallentaa ääniä ja tehdä niiden pohjalta puinen veistos. Aina haluaa muuttaa kokemukset ja ajatukset käsin kosketeltaviksi taideteoksiksi ja on aiemmin tehnyt töitä saven, kipsin, betonin ja erilaisten kierrätysmateriaalien kanssa. ”Käsin kosketeltava” ei ole tässä yhteydessä pelkkä sanonta, vaan Aina arvostaa tuntoaistia ja pitää tärkeänä sitä, että töihin voi koskea. Ehkäpä tulevaisuudessa tutkimusmatka puiden ääniin vie Ainan muihinkin maailmankolkkiin ja muiden materiaalien pariin. Hankkeen loppu ei ole vielä tiedossa, mutta Aina haluaa ihmisten eri puolilla maailmaa kuulevan puiden äänet.
Luonto on Ainalle intohimo ja on ollut sitä aina. Kun kysyn, onko koronan aiheuttama eristyminen muista ihmisistä saanut häntä suuntaamaan entistäkin enemmän luontoon, Aina kertoo luonnon olleen tärkeä osa hänen elämäänsä lapsuudesta lähtien. Jo pienenä hän vietti aikaansa kiipeilemällä puissa ja veistelemällä puusta kaikenlaista.
Vaikka Ainan molemmat vanhemmat ovat taiteilijoita, alavalinta ei silti ollut itsestään selvä. Aina kertoo, kuinka ajatukset ja kokemukset halusivat vaativat ulospääsyä: ne piti ilmaista muuttamalla ne käsin kosketeltavaksi teokseksi.
Taiteilijoiden yhteisö ja kollegoiden merkitys toistuvat Ainan puheissa usein. Hän kertoo yhdessä muiden kanssa tekemistään hankkeista ja keskusteluista, joissa jokaisen luova panos luo yhdessä suuremman kokonaisuuden. Parhaillaan Aina opiskelee Latvian taideakatemiassa visuaalisen taiteen maisteriohjelmassa valmistuttuaan samasta oppilaitoksesta kandidaatiksi pääaineenaan graafinen suunnittelu. Yhteisöllisyyttä ja ammatillista yhteistyötä arvostavaa Ainaa Fiskars taiteilijoiden ja muiden luovien ammattilaisten kylänä kiinnostaa paljon.
Fiskarsin residenssijaksosta tulee Aina Bikšen ensimmäinen vierailu Suomessa. Suomesta Aina odottaa puiden äänien kuuntelemisen lisäks myös muita luontokokemuksia. Suomen graniittinen kallioperä on hänelle tuttu ilmiö, ja häntä kiinnostavatkin erilaiset kivet sekä vesi. Haastattelun aikana hän saa myös ensimmäistä kertaa kuulla, mitä hänen etunimensä suomeksi merkitsee. Aina-sanan merkityshän on varsin positiivinen, joten tämän nimisenä on mukava tulla tutustumaan suomalaiseen luontoon ja paikallisiin kollegoihin.
Ilmoittaudu jäsenretkelle ja taiteilijatapaamiseen Aina Bikšen kanssa seuran nettikaupassa!
Teksti: Jenni Kallionsivu
Kuvat: Aina Bikšen arkisto
Ei kommentteja