Heli Laaksonen ja Latvia: viiden lampaan vuorella

Minne Heli menee, sinne ilmestyvät fanien laumat. Niin he, jotka eivät runoutta juuri muuten lue, kuin myös he joille se on koko elämä. Yleisöpohja on siis laaja. Huolimatta siitä, että kirjoittaa runonsa lounais-Suomen murteella, Heli Laaksonen on eräs Latvian rakastetuimpia nykyrunoilijoita. Tämän mahdollistaa hyvä kääntäjä, jonka kanssa Laaksonen viettää tänä vuonna jo yhteistyön 10-vuotisjuhlavuotta.  Kokemusta Latvian-kiertueistakin Laaksosella jo on, mistä löytyy todisteita runoilijan ajopäiväkirjoista.

Nyt reissuun Latviaa kiertämään lähtee myös virolainen runoilijakollega Leelo Tungal, lastenrunouden mestari. Sekä Laaksoselta että Tungalilta on ilmestynyt lastenrunoteos Guntars Godiņšin kääntämänä ja Liels un mazs -kustantamon kustantamana. Tungalin Daudzpusīgais ronis herätti ilmestyessään vuonna 2013 suurta ihastusta ja kirjaa myytiin kuin lämmintä leipää. Laaksosen Piec ait kalns eli Viiden lampaan vuori lmestyi kauppoihin vuoden 2015 lopussa ja on saanut varsin innokkaan vastaanoton. Edellistä Laaksosen käännetystä teoksesta , aikuisille suunnatusta runokokoelmasta Kad gos smei, Ko lehm kikatta, on otettu jo neljäs painos. Melkoinen saavutus käännösrunoudelle.

Leelo Tungal, Heli Laaksonen ja Guntars Godiņš Suomen suurlähetystössä
Leelo Tungal, Heli Laaksonen ja Guntars Godiņš Suomen suurlähetystössä

Miten Godiņš päätyi kääntämään Laaksosen runoja? Varsinkin kun runoja ei varsinaisesti käännetä latvian kielelle, vaan Salacgrīvan murteelle. Yhteistyö sai alkunsa vuonna 2006 kaikkien aikojen ensimmäisellä Runoajelulla, jolla molemmat esiintyivät. Runoajelu eli Poetry Ride on kansainvälinen kiertävä runofestivaali, jonka tavoitteena on edistää runouden kääntämistä. Festivaali syntyi Godiņšin ja Suomen Viron-instituutin yhteistyönä ja on sittemmin kasvanut monipuoliseksi kansainväliseksi tapahtumaksi.

Kiertue esiintyy viikon aikana Riian lisäksi Zvejniekciemsissä, Limbažissa, Talsissa, Saldusissa ja Kuldīgassa. Kun puhutaan lastenrunoudesta, on luvassa tietysti kouluesiintymisiä, mutta myös kaikille avoimia tilaisuuksia. Tarkempi kiertueaikataulua osoitteineen löytyy täältä. Kiertueen järjestävät Poetry Ride, Pohjoismaiden ministerineuvoston Latvian toimisto sekä kustantamo Liels un mazs. Yhteistyössä ovat mukana Rozentāls-seura, FILI, Eesti kultuurkapital ja Suomen Riian-suurlähetystö. Mukana matkustaa myös kameralla, läppärillä ja loputtoman uteliaalla mielenlaadulla varustettu Poetry Riden toiminnanjohtaja, Rozentāls-seuran järjestösihteeri ja tuottaja Jenni Kallionsivu taltioimassa kiertuetunnelmia seuran viestintäkanaviin.

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *