Katse Suomessa, sydän Latviassa – Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls. Näyttely Satakunnan museossa Porissa

Janis Rozentāls (1866-1916) oli Latvian kansallistaitelija, joka tunnetaan taiteilijana luonnon ja ihmisen kuvaajana mutta myös aktiivisena taide-elämän vaikuttajana ja yhteyksien rakentajana. Rozentālsin tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Hän piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Perhe vietti kesiä Ellin sukulaisten luona, jossa Rozentāls maalasi suomalaista luontoa ja suomalaisia rakkaitaan – ja hänen Suomessaan oli aina kesä. Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän, kirjailija Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti.

Katse Suomessa, sydän Latviassa -näyttely kertoo Janis ja Elli Rozentālsin rakkaustarinasta, jolla oli suuri merkitys paitsi päähenkilöilleen, myös suomalais-latvialaisille kulttuurisuhteille. Se on esillä Satakunnan museossa, museon perusnäyttelyn Satakunta-salissa sijaitsevassa Maila Talvion ja J.J. Mikkolan kulttuurikodin huoneinteriöörissä 20.11.2022 asti. Näyttely nostaa esiin Janis Rozentālsin tarinan lisäksi neljä Satakunnan Museossa säilytettävää, Maila Talvion Laaksola-kokoelmaan kuuluvaa taiteilijan teosta.

Näyttelyn avajaisia vietetään luennon merkeissä: Rozentāls-seuran eli Suomi-Latvia-ystävyysseuran toiminnanjohtaja, FM Jenni Kallionsivu kertoo avajaisluennossaan lisää näyttelyn teemoista. Luento pidetään Satakunnan Museossa keskiviikkona 21.9. klo 17.30 ja striimataan myös museon Youtube-kanavalla.

Näyttelyn on tuottanut Rozentāls-seura yhdessä Satakunnan museon kanssa. Se on uusintapainos vuonna 2016 julkaistusta samannimisestä näyttelystä, jonka tuottajana toimivat Rozentāls-seura, Latvian taidemuseo ja Virka-galleria.

Lisätietoja näyttelystä Satakunnan museon kotisivuilla.
Näyttelyn voin myös tilata suoraan seuralta, lue lisää tästä artikkelista.


Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *