Jaak Joala, Raimonds Pauls ja Molotov – Ribbentrop – sopimus

Muutama viikko sitten käteeni sattui riikalaisessa divarissa pieni neuvostoaikainen levy, jossa virolainen kultakurkku Jaak Joala tulkitsee Raimonds Paulsin lauluja. Pauls ja Joala olivat pitkäaikaisia työtovereita. Paulsin elämänkerrassa on jopa pieni episodi, jossa kerrotaan miten maestro halusi puhelimessa neuvotella laulajan kanssa uudesta levyprojektista. ”Tulen sinne heti”, vastasi Joala, ja kolmen tunnin kuluttua hän olikin Riiassa. Sen aikaisilla maanteillä ajo Tallinnasta Riikaan ei ollut ihan helppo, mutta virolaiset muusikkotuttavat ovat kertoneet, että Joalalla oli hänen ihailijoihinsa kuuluneen KGB-kenraalin myöntämä ajokortti, jonka haltija sai vaikka ajaa parin liikennepoliisin päälle pelkäämättä seuraamuksia. Taruako vai totta, en tiedä…

Joalan ja Paulsin yhteisiä levyjä on paljon, enimmäkseen romanttisia lauluja kuten tältä kokoelmalta löytyvä ”Rakkauden siluetti” (Силуэт Любви), jonka voi kuunnella YouTubesta.

Tällä kertaa huomioni kiintyi kuitenkin laulujen sanoittajaan. Kuka onkaan levyn kannessa mainittu kolmas nimi Anatoli Kovalev? Ei mikään ihan tavallinen iskelmänikkari. Paulsin elämänkerrasta käy ilmi, että myös Kovalev kuului hänen ystäväpiiriinsä. Vuonna 1981, kun tämä levy tehtiin, Kovalev oli tunnettu runoilija ja diplomaatti. Perestroikan aikana hän kuului Gorbatšovin lähipiiriin ja nousi Neuvostoliiton varaulkoministeriksi.

Kovalevin nimi esiintyy monien ulkomaisten diplomaattien muistelmissa, mutta erityisesti muistetaan hänen roolinsa Molotov-Ribbentrop –sopimuksen julkistamisessa. Kuten tämän blogin lukijat varmaankin muistavat, Neuvostoliiton ja Saksan ulkoministerit tekivät vuonna 1939 etupiirijaosta salaisen sopimuksen, jossa Baltian maat liitettiin Neuvostoliittoon. Sopimuksen turvin Neuvostoliitto pakotti Baltian maat ensin luovuttamaan neuvostoarmeijalle tukikohtia ja sitten vuonna 1940 liittymään ”vapaaehtoisesti” Neuvostoliittoon.

Toisen maailmansodan jälkeen sopimus löytyi Saksan arkistoista ja julkaistiin, mutta Neuvostoliitto kiisti päättäväisesti sopimuksen olemassaolon ja piti sitä väärennöksenä. Gorbatšovin muistelmista käy ilmi, että sopimus kuului Katynin teloituksia koskevien papereiden ohella niihin huippusalaisiin asiakirjoihin, joihin vain pääsihteerillä oli pääsy. Asiakirjojen julkaiseminen vei moraalisen pohjan Baltian liittämiseltä Neuvostoliittoon. Loppu onkin historiaa.

En suinkaan väitä, että tämä pieni levy olisi pannut alulle laulavan vallankumouksen. Mutta voidaan kai ajatella, että latvialaisen säveltäjän, virolaisen laulajan ja venäläisen ministerin suhteella oli oma vaikutuksensa tapahtumien kulkuun?

Teksti: Pekka Gronow
Toimittanut: Jenni Kallionsivu

2 comments

Hei! Haluaisin enemmän tietoja tosta Jaak Joalan, Raimond Paulsin Ribbendrop sopimuksestä.!Milloin on sekirjoitettu ja kuka oli kirjoitaja? Kiitos

Molotov – Ribbentrop –sopimus oli Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimus, joka solmittiin 23. elokuuta 1939. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa Saksa ja Neuvostoliitto sopivat, että Baltian maat kuuluvat Neuvostoliiton etupiiriin. Neuvostoliitossa kiistettiin pitkään salaisen sopimuksen olemassaolo. Se julkaistiin siellä vasta vuonna 1989, Gorbatšovin ja glasnostin aikana. Sopimuksen julkaiseminen antoi pontta Baltian itsenäisyysliikkeelle, koska se osoitti että Baltian maat eivät olleet vapaaehtoisesti liittyneet Neuvostoliittoon.

Salaisen sopimuksen julkaiseminen oli ainakin osittain varaulkoministeri Anatoli Kovalevin ansiota. Hän oli runoilija ja diplomaatti, ja voidaan ajatella, että hänen yhteistyönsä latvialaisen säveltäjän Raimonds Paulsin kanssa painoi myös asiassa. Tämä on kuitenkin vain oletus: melko varmasti salainen sopimus olisi tullut julki muutenkin, kuten monet muutkin Neuvostoliitossa aikaisemmin salaisina pidetyt asiat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *