”Koko Teidän kulttuurinne, nimenomaan taiteenne, on minulle lättiläisenä esikuvallista, ja maalarina kunnioitan eniten suuria mestareitanne kuten Gallenia, Järnefeltia, Halosta, Saarista ym. Salainen kaipuuni onkin, että minusta tulisi lättiläisille jotain samanlaista, jos vain vähäiset lahjani ja ulkoiset olosuhteemme antavat siihen mahdollisuuden,” kirjoitti taiteilija Janis Rozentāls (1866-1916) vuonna 1902 tulevalle apelleen Teodor Forssellille.
Rozentāls ja hänen vaimonsa, suomalainen laulaja Elli o.s. Forssell (1871-1943) ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalais-latvialaisiin kulttuurisuhteisiin. Elli oli Janikselleen elämäntoveri, muusa ja suosikkimalli, joka on ikuistettu useisiin upeisiin maalauksiin. Rozentālsien koti Riiassa oli kulttuuriväen kohtauspaikka ja suomalaisten Latvian-kävijöiden tukikohta, jossa vierailivat muun muassa Ellin serkku ja ystävä, kirjailija Maila Talvio puolisonsa kielititieteilijä Juuse Mikkolan kanssa. Rozentāls myös maalasi Maila Talvion kahteen eri muotokuvaan vuosina 1908 ja 1916.
Myöhempi muotokuva jäi erääksi Rozentālsin viimeisistä töistä taiteilijan menehdyttyä tapaninpäivänä 1916 tuolloisessa kodissaan Kulosaaressa. Perhe oli paennut ensimmäistä maailmansotaa toiseen kotimaahansa Suomeen, jossa Janis Rozentāls menehtyi yllättäen vain 50-vuotiaana. Elli ja lapset palasivat vuonna 1920 takaisin jo itsenäistyneeseen Latviaan, jossa sukua elää edelleenkin. Rozentālsin perheestä ja suomalaisista sukulaisista voi lukea lisää Elli Forssellin sisarentyttären pojan Anto Leikolan artikkelista.
Lahjakkuus ja ahkera työ tekivät Rozentālsista kansallistaiteilijan, ”Latvian Gallen-Kallelan”, jonka tuotannossa läheiset yhteydet Suomeen näkyvät monella tavalla. Hänen mukaansa on nimetty Rozentāls -seura, Suomi-Latvia-ystävyysseura, joka ylläpitää ja kehittää maiden välisiä suhteita monin eri tavoin. Rozentālsin Suomen-suhteita käsittelevä näyttely avataan 12.8. Latvian taidemuseossa Janis Rozentālsin 150-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä osana juhlavuoden ohjelmaa. Näyttely on Suomessa esillä Virka-galleriassa Helsingissä syyskuun lopusta marraskuuhun, minkä jälkeen se jatkaa kiertonäyttelynä. Näyttelyn on käsikirjoittanut FM Jenni Kallionsivu ja sen visuaalisen ilmeen on suunnitellut graafikko Linda Prauliņa.
Ei kommentteja