Māra Zālīte Suomessa 28.2.2019

Māra Zālīte on Latvian tunnetuin nykykirjailija ja 1980-luvun lopun itsenäisyysliikkeen hengennostattaja. Laulavan vallankumouksen aikana hän muokkasi Latvian kansalliseepoksen tekstistä ilmiöksi nousseen rock-oopperan Karhunkaataja. Viime syksynä häneltä ilmestyi suomennettu omaelämäkerrallinen romaani Viisi sormea.

Māra Zālīte syntyi Siperiaan kyyditetyille vanhemmille Krasnojarskissa 1952. Perhe palasi Latviaan 1956. Zālīte aloitti kirjallisen tuotantonsa runoilijana 1970-luvulla. Hän on Latviassa tunnustettu kulttuurielämän auktoriteetti, tuottelias ja monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut runojen lisäksi näytelmiä, lasten ja nuorten kirjoja sekä esseitä.

Romaanissaan Viisi sormea Māra Zālīte kuvaa kyyditetyn perheen kotiinpaluuta ja latvialaisen maalaiskylän elämää lapsen silmin. Viisivuotiaan pikkutytön maailmassa moni asia hämmästyttää. Miksi vanhemmat jähmettyvät uuden matkustajan tullessa junanvaunuun? Miksi Siperiasta ei saa sanoa sanaakaan? Miksi lantakasasta löytyy nahkakantisia kirjoja? 

Zālīte rakentaa tehokkaita kohtauksia näytelmäkirjailijan ammattitaidolla, synkistelemättä ja huumoria viljellen. Elämäniloisen ja uteliaan pikkutytön kautta avautuvat neuvostoajan maalaiskylän sosiaaliset valtasuhteet. Lapsen katse on vilpitön, lahjomaton ja tarkka; riipaisevien ihmiskohtaloiden käänteet jysähtelevät täsmäiskuina aikuisen lukijan tajuntaan. Viisi sormea valittiin ilmestymisvuotensa parhaaksi latvialaiseksi proosateokseksi ja se on yksi Latvian nykykirjallisuuden käännetyimmistä romaaneista.

Tunnettu kirjallisuusmies, professori Panu Rajala kiittelee blogissaan Hilkka Koskelan suomentamaa romaania: ”Josko tämä autenttisen tuntuinen, hienosti kerrottu kirja vähän avaisi silmiä näkemään myös ihmisten todellisuutta eikä vain historian ja vallankäytön suurisuuntaisia linjoja”. Rajala kehuu ”lapsen näkökulman paljastavan kirjassa enemmän kuin kymmenen tutkimusta tai sata artikkelia.”

Māra Zālīte on tavattavissa suurlähetystössä klo 18.00 järjestettävässä iltatilaisuudessa. Māra Zālīten Suomen-vierailu on osa Latvian 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmakokonaisuutta, jota on tuettu Latvian ulkoministeriön toimesta. Iltatilaisuus kuvataan suorana lähetyksenä Rozentals-seuran YouTube-kanavalle.

Tilaisuuksiin pyydetään ilmoittautumaan maanantaihin 25.2.2019 mennessä:     

Arktinen Banaani, kustantaja Harto Pasonen, puh. 050 529 9768, harto.pasonen@sarjakuva.com ja Latvian suurlähetystö, embassy.finland@mfa.gov.lv

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *