Katse Suomessa, sydän Latviassa -pienoisnäyttely Janis ja Elli Rozentālsista

Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsin (1866-1916) tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Rozentāls piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti. Suhde Suomeen näkyi myös käännöksinä, kulttuuriyhteyksien rakentamisena ja myös hänen suomalaisiin lehtiin tekeminään kuvituksina.

Ensimmäinen maailmansota sai Rozentālsit lähtemään Riiasta etsimään turvallisempaa elinpaikkaa kolmilapsiselle perheelleen. Pakomatka päättyi Helsingin Kulosaareen, jossa Elli piti täysihoitolaa elättääkseen perheen. Sen vieraaksi saapui myös kirjailija Aino Kallas, jonka päiväkirjasta löytyy monisanaisia kuvauksia kohtaamisista Janis Rozentālsin kanssa. Aika Kulosaaressa jäi kuitenkin Rozentālsin osalta lyhyeksi, sillä hän menehtyi tapaninpäivänä 1916 sydänkohtaukseen.

Hänen perintönsä elää monella tapaa: hän on kiistatta Latvian kuvataiteen suuri nimi mutta myös Suomi-Latvia-ystävyysseura eli Rozentāls-seura on nimetty hänen mukaansa. Rozentālsien pariskunnan elämäntarinoiden kautta saamme kurkistaa suomalaislatvialaisten suhteiden historiaan.

Katse Suomessa, sydän Latviassa -pienoisnäyttely kertoo Rozentālsin taiteesta ja pariskunnan elämästä kahdessa kotimaassa. Se on uusittu version vuonna 2016 tuotetusta samannimisestä näyttelystä. Pienoisnäyttely on suunniteltu helposti kuljetettavaksi ja pystytettäväksi kiertonäyttelyksi: se sisältää 6 roll-upia, joissa on lyhyiden tekstien lisäksi runsas kuvitus. Sen yhteyteen on mahdollista järjestää näyttelyn teemoja syventävä luento, jonka pitää näyttelyn kirjoittaja, FM Jenni Kallionsivu.


Lisätietoja:
Jenni Kallionsivu
toiminnanjohtaja
Rozentāls-seura
jenni@rozentals-seura.fi
+358 45 105 881 5

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *