Vanhankaupungin yöelämää

Vanhankaupungin yöelämää

Kokemukseni Riian Vanhankaupungin yöelämästä eivät ole aina olleet miellyttävimpiä, joten illan oppaani on tarkoitus näyttää minulle toisenlainen Vanhankaupunki – sellainen, jossa kaupunkia voi ihailla omassa hyvässä seurassaan ja nainenkin viettää iltansa rauhassa miesturisteilta. Oppaakseni kohti iloisempaa Vanhaakaupunkia on lupautunut uusi tuttavuuteni, nuori Riiassa ikänsä asunut mies. Hän tuntee maansa underground- ja vaihtoehtokulttuurit kaikin puolin mainiosti, ja siksi hän uskoo voivansa parantaa käsitystäni Vanhankaupunginkin öisestä menosta. Tarkoituksena on tutustua pääasiassa erittäin valtavirtaisen Vanhankaupungin iloisempiin, vaihtoehtoisempiin klubeihin ja paikkoihin, joista kaupunkia voi tarkkailla joutumatta itse sen vilinään.

Vanhankaupungin laidan Rimin sisäänkäynti kulkee maan alle, josta löytyvät Riian vanhan linnan rauniot ja raunioista kulkukissojen valtakunta. Kaupasta löydämme joitakin herkullisia juustoja, joiden kanssa kuljemme sateisen Daugavan rantaa ja Akmens-sillan yli AB Dambikselle viettämään piknik-hetkeä. Juustoja maistellen ihailemme Vanhankaupungin siluettia, vilkuttelemme ohi kulkeville veneille, sadekuuro pyyhkäisee ylitsemme ja Vanhankaupungin Pyhän Jaakobin kirkon tornista nousee taivaalle sateenkaari. Kuljemme vielä AB Dambikselta Pārdaugavan puoleiselle rannalle. AB Dambiksen kylkeen on kirjoitettu viesti rakkaalle: ”I love you. I can’t live without you”, ja taustalla siintävät Vanhankaupungin kirkkojen tornit. Romantiikkaa täällä riittää.

Näkymä Vanhaankaupunkiin toiselta puolelta jokea

Huolimatta sateenkaarista ja rakkaudentunnustuksista emme ole erityisen romanttisella tuulella, joten otamme suunnaksi itse Vanhankaupungin ja sen kuppilat. Ensimmäinen kohteemme on Latvian yliopiston ja sen radiokanavan Radio Naban (http://radionaba.lv/) klubi Nabaklab Vanhankaupungin laidalla, Bastionikukkulan kupeessa. Radio Naba klubeineen ja Laba Daba -festivaaleineen ovat mainioita keinoja tutustua latvialaiseen musiikkiin, ja Nabaklabiin suunnataankin usein illalla katsomaan niin paikallisia kuin ulkomaisiakin indie-bändejä. Me olemme musiikkielämyksiä ajatellen valitettavasti liikenteessä liian aikaisin ja maistamme vain klubin voileipästudion antimia. Fetatortilla on maukas, eikä hinnalla pilattu.

Nälän selätettyämme jatkamme folk-klubi Ala pagrabsiin, tuttavallisemmin vain Alaan, joka sijaitsee lähellä Jēkabsin kasarmeja ja ruotsalaista porttia. Meno maan ainoalla folk-klubilla on jo alkuillasta vauhdikasta, kun musiikki soi ja ihmiset tanssivat paikallisen keittiön antimien ja oluen voimalla. Alassa järjestetään myös kansantanssi-iltoja sekä folk-konsertteja, mutta kokemukseni mukaan iltana kuin iltana Alassa voi nauttia iloisen juhlaväen seurasta, tanssista ja folk-musiikin rytmeistä.

Meidän on jätettävä Alan juhlat taaksemme, sillä meitä odottaa keikka Bubamarassa (nykyään jo suljettu) toisella puolella Vanhaakaupunkia. Siellä lavalla jo heiluu V.I.P.P. Basbočka (http://www.draugiem.lv/vippbasbochka) ja šlager-punk raikaa. Yleisö huutaa mukana ”Madara, Madara, kas tev traku padara?” ja pienen klubin täyttää riehakas riemu. Seuraavien iltojen ja oppaani kokemukset osoittavat, ettei tämä pienten bändien herättämä ilo ole poikkeus vaan sääntö Bubamarassa. Tumma, makea valmieralainen Brenguļu-olut virtaa, joukko keesipäitä jytistelee lavan edessä ja tarjouksessa olevat paksut pannukakut täyttävät juhlijoiden vatsat.

Bubamara (kuva: S.K.)

Silti kiiruhdamme pois näistäkin juhlista, sillä seuraavaan kohteeseemme on ehdittävä ennen hissien sulkeutumista kello kahdeltatoista. Otamme jälleen etäisyyttä Vanhankaupungin yön sykkeeseen ja kävelemme Radisson Blu Latvija -hotellille, jonka ylimmän kerroksen Bar Skylinesta voi tarkastella lähes kaikkia Vanhankaupungin päänähtävyyksiä yläilmoista. Iltainen asiakaskunta koostuu hotellin asukkaista ja muista turisteista sekä fiinisti pukeutuneista paikallisista kolmekymppisistä. Täällä kattojen yllä maistamme latvialaista erikoisuutta, kuumaa mustaherukkamehua maustettuna Riian balsamilla, ja yritämme tunnistaa eri rakennuksia yöllisten valojen joukosta. Rauhallisimmaksi ja parhaaksi näköalapaikaksi totean baarin naisten vessan.

Oppaani mukaan ilta Vanhassakaupungissa päättyy usein Ļeningradiin, joten päätämme vielä käydä tarkastamassa sen tunnelman. Matkan varrella pysähdymme vielä suositussa keikkapaikka Depossa. Tämä ilta siellä on varsin hiljainen: lisäksemme pöydissä istuskelee vain pari pientä joukkoa turisteja viereisestä hostellista ja tiskillä roikkuu kaksi latvialaispoikaa. Meno keikkailtoina on kuulemma aivan toinen, mistä todistanee myös vessojen varsin tahmea tunnelma.

 

Depon tiskillä

 

Suunnitelmamme mukaan päätämme illan Ļeningradiin, joka on vielä arkisena aamuyönä täynnä niin turisteja kuin paikallisiakin. Neuvostoasunnon tapaan sisustetussa baarissa esillä ovat Čeburaška, sosiaalinen realismi, neuvostoaikainen tapettimuoti sekä tietysti Leninin koko tuotanto. Brenguļusta siirrymme Medalus-hunajaolueen ja liitymme neuvostokodin sohville, baaritiskille ja terassille levittäytyneeseen hilpeään juhlaväkeen. Ļeningrad-illan aikana tutustun monenmoiseen kulkijaan Latviasta ja kauempaa, ja tapaanpa jopa suomea puhuvan latvialaistytön.

Oppaani onnistuikin tavoitteessaan mainiosti. Vanhakaupunki näyttäytyi minulle kierroksemme aikana iloisena ja elävänä, eikä lainkaan ahdistavana. Oikeastaan kaikki illan tuttavuudet olivat oikein positiivisia, samoin jokainen vierailemamme Vanhankaupungin klubi ja kuppila. Älkää siis epäröikö lähteä Vanhankaupungin hieman vaihtoehtoisempaan yöelämään – siellä iloa riittää ja ystävyyksiä solmitaan!

 Lue kierroksen baarien tapahtumista niiden nettisivuilta tai mene paikan päälle:

Ala pagrabs, Smilšu iela 16 (kellarissa) – http://www.folkklubs.lv/ [EN, LV, RU]

Bubamara, Audēju iela 8 (sisäänkäynti käytävän päässä) – http://bubamara.lv/ [LV]

Ļeningrad, Kalēju iela 54 – http://www.leningrad.lv/ [LV]

Nabaklab, Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris12 – http://www.nabaklab.lv/ [LV]

Skyline, Elizabetes iela 55 – http://www.skylinebar.lv/ [EN, LV, RU]

 

Kirjoittaja: Annika Suna

1 comment

”Vanhankaupungin laidan Rimin sisäänkäynti kulkee maan alle, josta löytyvät Riian vanhan linnan rauniot ja raunioista kulkukissojen valtakunta.” Mistä tälläinen löytyy? Mahtaakohan olla vielä? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *