Positivus vuonna 2015. Basement jaxx kuva: tero h. savolainen

Positivus teini-iän kynnyksellä

Pop- ja rock-musiikkiin keskittyvä festivaali Positivus järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran. Kymmenessä vuodessa festivaali on pystynyt kasvamaan Latvian suurimmaksi ja yhdeksi Baltian suurimmista ellei jopa suurimmaksi ulkoilmafestariksi.

Kymmenen vuoden aikana Positivuksen lavoille on ehtinyt nousta pitkä lista kansainvälisiä tähtiä, latvialaisia ja muita lähialueiden bändejä. Päälavat on pääasiassa varattu kansainvälisille performansseille ja baltialaiset bändit kipuavat pienemmille lavoille.

Ohjelmiston paino on vuonna 2016 kuten aiempinakin vuosina pinnan alla kuplivissa ja jo pinnalle pulpahtaneissa kansainvälisissä elektronisissa bändeissä ja muutamassa vanhan koulukunnan rokkarissa. Positivuksen 10-vuotisjuhlien päätähdet ovat Ellie Goulding, joka esiintyi festivaalilla myös vuonna 2014, sekä Grimes, M83 ja AIR. Iggy Pop tuo elektronisen popin sekaan perinteisempää rock-asennetta.

Luonnollisesti mukana on myös Latvian kärkinimet kuten pakanametallia takova Skyforger, Latvian Elastinen eli Ozols ja legendaarisen Brainstorm-yhtyeen sukulaispoikien bändi Carnival Youth, lempeää hipster-folkkia soittava Alise Joste ja klassista musiikkia popularisoiva DaGamba, joka vuonna 2015 voitti epävirallisen ”eniten muusikkoja yhtä aikaa päälavalla” -kilpailun esiintymällä yhdessä Riian sinfonietan ja Juventus-kuoron kanssa.

”Kaupunkifestivaali” ilman hotellia

POS15_Valdis_Kaulins_teltis-1-15

Positivus järjestetään Riianlahden rannalla pienessä Salacgrivan (suom. Salatsi) kaupungissa, joka Helsingistä on linnuntietä pitkin alle 300 kilometriin päässä. Vaikka festari on ”kaupungissa”, kaupunkifestivaaliksi ei Positivusta voi kuitenkaan sanoa. Pienen kaupungin majoitusvaihtoehtoina on perinteisen metsäfestivaalin tapaan vain koulumajoitus, asuntovaunut ja teltta joko metsässä tai pellolla, jos ei halua matkustaa yöksi kävelymatkaa kauemmas. Tänä vuonna festivaaliorganisaatio on tuonut väliaikaisia puumajoja vierailleen.

Festivaalialueena toimii Via Baltican ja Itämeren välissä oleva urheilupuisto, jonka jalkapallokentällä on päälava, kakkoslava on laululavamaisessa amfiteatterissa ja loput lavoista sijaitsee juhlateltoissa ympäri aluetta. Alueen kangasmaasto on kestänyt sadepäivinä muuttumatta mutavelliksi ja kuumina päivinä meri, ranta ja tuuli viilentävät kuumuudesta innostuvia. Klassisiin mutakylpyihin pääsee sadepäivinäkin vain muutamissa lätäköissä.

Curly Strings at Positivus 2015

Kolmannes festivaaliyleisöstä tulee Positivukseen Latvian ulkopuolelta. Yleisön joukossa kävellessä huomaa, että festivaali on hyvin suosittu esimerkiksi Virossa. Yleisön joukossa on olutlasi kädessä nähty Viron presidentti Ilves ja vuonna 2015 muun muassa virolainen kesäisen letkeä folk-musiikkiyhtye Curly Strings sai esiintymisteltan lähes pullistelemaan liitoksistaan.

Positivuksessa ei vuosien saatossa ole juuri suomalaisiin törmännyt, mutta vähitellen myös pohjoisen suunnasta löydetään Salatsin hiekkarannoille. Suomalaisin festivaalikävijän silmin tarkasteltuna Positivus näyttää joiltain osin erilaiselta kuin kotimainen festivaali. Vaikka alkoholia saa nauttia vapaasti, ei känniääliöitä näy. Toisaalta latvialaiseen normaaliin hintatasoon verrattuna ylikallis kaupallinen lager jarruttaa itsessään juoman määrällistä nauttimista. Suomalaisia, olutkarsinoihin tottuneita, saattaa hämmentää vapaus nauttia anniskelukioskeista ostetut juomat vaikka eturivissä. Tapahtumasta puuttuvat myös pitkät kalja- ja vessajonot puuttuvat, mikä pakottaa nauttimaan tapahtuman kulttuuriohjelmasta jonottamisen ihanuuden sijaan.

Suomesta Positivukseen pääsee esimerkiksi lentämällä Riian kautta ja jatkamalla sieltä festivaalibussilla tai Tallinnasta bussilla. Omalla autolla Tallinnasta festarille ajaa noin kahdessa tunnissa. Suomessa on Wannabe tours järjestää festivaalimatkoja Positivukseen.

Lisää infoa festivaalista löytyy heidän kotivisuiltaan: https://www.positivusfestival.com/en/

Festarikuvia ja -tunnelmia Flickrissä: https://www.flickr.com/search/?text=positivus

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *