Latvia osallistuu Turun kirjamessuille

Kuten aiempinakin vuosina, Latvia osallistuu Suomen suurimmille kirjamessuille Turussa. Latvian osastolla ovat mukana Rozentāls-seura, Latvian suurlähetystö sekä Latvian Literature -kirjallisuusvientiorganisaatio. Muut tämän vuoden yhteistyökumppanit ovat Aviador- ja Paperiporo-kustantamot sekä Aboa Vetus & Ars Nova – arkeologian ja nykytaiteen museo.

Informācija latviešu valodā vēstniecības mājas lapā

Latviaan liittyvät tapahtuma Turun kirjamessuilla (30.9.-2.10.)
Latvian osastolla (A-halli, osasto 25) voi keskustella kustantajien, kääntäjien ja kuvittajien kanssa. Osastolla järjestetään myös signeeraustilaisuuksia ja siellä voi osallistua Latvia-aiheiseen tietovisaan ja voittaa kirjapalkintoja

Tänäkin vuonna latvialaisesta kirjallisuudesta keskustellaan myös ohjelmalavoilla. Koska tämän vuoden teemaksi on valittu kuvataide, Latvia-ohjelmaan kuuluu myös kaksi kuvitustyöpajaa lapsille. Suuret ja pienet läheltä ja kaukaa ovat tervetulleita Turkuun!

Kuva: Jānis Ķirpītis

Latvia-ohjelma

RUNOUTTA LIIVIN KIELELLÄ
la 1.10. klo 15:50-16:10, Seita-lava

Kerran olin taivaan suolajärvi – liiviläisen nykyrunouden antologia Kääntäjä Olli Heikkonen on poiminut liivinkielisen runouden aarteita suomalaisille lukijoille. Liivin kieli on suomen lähisukukieli, jonka puhujat asuttivat keskiajalla laajoja alueita Riianlahden ympäristössä. Nykyään liiviläisiä asuu pienenä vähemmistönä Latviassa. Teoksen runoilijoihin kuuluvat muiden muassa Valt Ernšreit, Baiba Damberg ja Ķempi Kārl. Haastattelijana Simo Ollila.

TYÖPAJA LAPSILLE la 1.10. klo 12.20 –12.40, Seita-lava

Englanninkielinen ”Hännät ja käpälät” -kuvitustyöpaja lapsille. Pajan ohjaajina toimivat latvialaiset kuvittajat ja kirjailijat Rebeka Lukošus ja Lote Vilma Vītiņa. Taiteilijat ovat pajassa mukana etsimässä sisäistä eläintä. Työpajan jälkeen Latvian osastolla voi nähdä heidän näkemyksensä suomalaisista sisäisistä eläimistä, niiden hännistä ja käpälistä.

MONIKIELINEN TYÖPAJA LAPSILLE JA PERHEILLE la 1.1 klo 14.00–16.00, Aboa Vetus & Ars Nova –museon työpaja (Itäinen Rantakatu 4–6, Turku)

Käyrä kurkku Elmeri -kirjan tekijät Sabīne Košeļeva ja Anita Rupeika pitävät monikielisen työpajan, jossa lapset ja taiteilijat luovat kuvakollaaseja, etsivät sisäistä vihreää kurkkuaan ja syövät makeisia. Kuulemme myös otteita kirjasta sekä suomeksi että latviaksi. Latvialaisen Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās -kirjan on Suomessa julkaissut kustantamo Paperiporo. Suomentaja Mirja Hovila on myös mukana työpajassa.

MAAN ALLA JA ITÄMEREN YLLÄ – PAKOLAISRUNOILIJA JURIS KRONBERGS.

su 2.10. 14:05-14:30, Seita-lava

Mirja Hovila on suomentanut ja kustantanut valikoiman Kronbergsin runoja.

Ruotsinlatvialainen Juris Kronbergs (1946-2020) kasvoi kaksikieliseksi ja pohti paljon pakolaisen identiteettiä. Hänen runoissaan näkyy kapinallisuus, ironia ja itseironia, mutta hän oli myös herkkä lyyrikko. Nyt suomeksi valikoima ”Sillalla ja parvekkeella”, suomentanut Mirja Hovila. Häntä haastattelee runoilija Olli Heikkonen.

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *