Latvialaisen kirjallisuuden lukupiiri

Rozentāls-seura kutsuu kaikkia vanhoja ja uusia jäseniään latvialaisen kirjallisuuden virtuaaliseen lukupiiriin! Lue kirja ja osallistu!

Kevään aikana keskustelemme kahdesta palkitusta omaelämäkerrallisesta romaanista:

Ti 19.3. klo 18.00 Māra Zālīte: Viisi sormea
Ti 14.5. klo 18.00 Jānis Joņevs: Doom 94

Keskustelua vetää runoilija, kääntäjä ja kirjallisuuskouluttaja Heidi Iivari (FM). Lukupiirin kieli on suomi, mutta olet tervetullut, vaikket puhuisikaan äidinkielenäsi suomea.  

Huom! Ilmoittaudu ko. lukupiiriin viimeistään lukupiiriä edeltävänä päivänä osoitteeseen info@rozentals-seura.fi saadaksesi osallistumislinkin.

Māra Zālīte: Viisi sormea, suom. Hilkka Koskela, Arktinen Banaani, 2018, 348 s.

Eletään 1950-lukua, Stalin on kuollut ja osa kyyditetyistä päästetään palaamaan kotiin. Viisivuotiaan Lauran ja hänen vanhempiensa pitkä junamatka Siperiasta Latviaan on täynnä odotusta ja jännitystä mutta myös pelkoa. Entä jos käännytetäänkin kesken matkan takaisin? Lauraa muistutetaan, että Siperiasta pitää ehdottomasti vaieta. He pääsevät onnellisesti perille pieneen maalaiskylään, jossa perheen äidin Andan osa sukulaisista on yhä elossa. Mutta viidentoista poissaolovuoden aikana monikin asia on muuttunut rakkaassa Latviassa; neuvostotodellisuus on vallannut armottomasti niin pihapiirin kuin ihmisten mielenkin. Miten perhe selviää siitä?

Lapsen näkökulmasta kerrottu omaeläkerrallinen romaani poreilee Lauran elämäniloista uteliaisuutta, toivoa ja huumoria julmien ihmiskohtaloiden vastapainoksi. ”Kun Laura kasvaa suureksi, hänestä tulee arkeologi. Mutta sellainen, joka tienaa rahaa makkaratehtaassa. Tai oopperalaulaja, Laura ei vielä tiedä.”

Viisi sormea valittiin ilmestymisvuonnaan 2013 Latviassa parhaaksi proosateokseksi.   

Māra Zālīte syntyi 1952 Krasnojarskissa, Siperiassa, jonne hänen vanhempansa oli kyyditetty. Perhe pääsi palaamaan Latviaan Zālīten ollessa viisivuotias. Runoilijana 1970-luvulla aloittaneen kirjailijan monipuoliseen tuotantoon kuuluu runojen lisäksi romaaneja, näytelmiä, lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä musikaalien ja rockoopperoiden librettoja. Zālīte tunnetaan myös Latvian laulavan vallankumouksen yhtenä näkyvimpänä edustajana, jonka rakastetut tekstit elävät yhä latvialaisten sydämissä. 

Kirjan voit tilata tästä linkistä.

Lue arvostelu:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005934242.html

Lue kirjabloggareita:

https://kirjarikaselamani.blogspot.com/2018/12/mara-zalite-viisi-sormea.html

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/mara-zalite-viisi-sormea-palkittu.html

https://www.kirjatimpuri.com/blogi/2019/5/27/viisi-sormea

Jānis Joņevs: Doom 94, suom. Annika Suna, Siltala, 2022, 295 s.

Tapahtumapaikkana on latvialainen pikkukaupunki Jelgava vuonna 1994. Neljätoistavuotias Jānis on kirjoja ahmiva luokkansa priimus. Mutta sitten tapahtuu jotain – nuoruus, jonka alkuräjähdyksenä toimii Nirvana-bändin laulajan Kurt Cubainin itsemurha. Kiltti Jānis alkaa tuntea vastustamatonta vetoa ensin rock- ja myöhemmin metallimusiikkiin sekä yleiseen sekoiluun, johon uudet ystävät sekä alkoholi ja huumeet tarjoavat pääsyn. Sillä ”[M]aailman oli oltava oikeanlainen, ja minä halusin olla oikeanlainen oikeanlaisessa maailmassa.”

Doom 94 on Jānis Joņevsin esikoisteos, joka kuvaa väkevästi ja (itse)ironisesti ensimmäisen vapaassa Latviassa syntyneen sukupolven itsensä etsintää ja nuoruuden ehdottomuutta. Vuonna 2013 nimellä Jelgava 94 ilmestynyt romaani oli kotimaassaan myynti- ja arvostelumenestys, joka on sittemmin käännetty useille kielille ja sovitettu myös elokuvaksi. Vuonna 2014 Doom 94 voitti Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon.  

Jānis Joņevs on Jelgavassa vuonna 1980 syntynyt kirjailija, kääntäjä ja copywriter. Hän on julkaissut viisi omaa proosateosta.  

Kirjan voit tilata tästä linkistä.

Lue arvosteluja:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009261849.html

https://mondediplo.fi/6-2022/kaunoarviot-6-2022/ (sivun viimeinen kirja)

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *