Katse Suomessa, sydän Latviassa – Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls. Näyttely Joensuun pääkirjastossa

Katse Suomessa, sydän Latviassa -näyttely kertoo Janis ja Elli Rozentālsin rakkaustarinasta, jolla oli suuri merkitys paitsi päähenkilöilleen, myös suomalais-latvialaisille kulttuurisuhteille. Se on esillä Joensuun pääkirjastossa (Koskikatu 25, Joensuu) 27.12.2022-10.1.2023. Kirjaston aukioloajat ja muut lisätiedot löydät tästä linkistä.

Näyttelyn lopettajaisia vietetään luennon merkeissä: Rozentāls-seuran eli Suomi-Latvia-ystävyysseuran toiminnanjohtaja, FM Jenni Kallionsivu kertoo luennossaan lisää näyttelyn teemoista. Joensuun seudun kansalaisopiston järjestämä luento pidetään kirjaston Muikku-salissa tiistaina 101.2023. klo 18.00-19.30. Maksuttomalle luennolle tulee ilmoittautua tästä linkistä.

Janis Rozentāls (1866-1916) oli Latvian kansallistaitelija, joka tunnetaan taiteilijana luonnon ja ihmisen kuvaajana mutta myös aktiivisena taide-elämän vaikuttajana ja yhteyksien rakentajana. Rozentālsin tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Hän piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Perhe vietti kesiä Ellin sukulaisten luona, jossa Rozentāls maalasi suomalaista luontoa ja suomalaisia rakkaitaan – ja hänen Suomessaan oli aina kesä. Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän, kirjailija Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti.

Näyttelyn on tuottanut Rozentāls-seura yhdessä Satakunnan museon kanssa. Se on uusintapainos vuonna 2016 julkaistusta samannimisestä näyttelystä, jonka tuottajana toimivat Rozentāls-seura, Latvian taidemuseo ja Virka-galleria.

Mikäli olet kiinnostunut järjestämään näyttelyn omalla paikkakunnallasi, sitä voi tilata suoraan seuralta, lue lisää tästä artikkelista.

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *