Katse Suomessa, sydän Latviassa -näyttely ja luento Asikkalan kirjastossa

Tervetuloa kuuntelemaan luentoa: Katse Suomessa, sydän Latviassa
Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls

Asikkalan kirjastolla (Asikkalantie 21, Vääksy) ma 17.4. klo 18.

Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsin (1866-1916) tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Rozentāls piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti. Suhde Suomeen näkyi myös käännöksinä, kulttuuriyhteyksien rakentamisena ja myös hänen suomalaisiin lehtiin tekeminään kuvituksina.

Ensimmäinen maailmansota sai Rozentālsit lähtemään Riiasta etsimään turvallisempaa elinpaikkaa kolmilapsiselle perheelleen. Pakomatka päättyi Helsingin Kulosaareen, jossa Elli piti täysihoitolaa elättääkseen perheen. Sen vieraaksi saapui myös kirjailija Aino Kallas, jonka päiväkirjasta löytyy monisanaisia kuvauksia kohtaamisista Janis Rozentālsin kanssa. Aika Kulosaaressa jäi kuitenkin Rozentālsin osalta lyhyeksi, sillä hän menehtyi tapaninpäivänä 1916 sydänkohtaukseen.

Hänen perintönsä elää monella tapaa: hän on kiistatta Latvian kuvataiteen suuri nimi mutta myös Suomi-Latvia-ystävyysseura eli Rozentāls-seura on nimetty hänen mukaansa. Rozentālsien pariskunnan elämäntarinoiden kautta saamme kurkistaa suomalaislatvialaisten suhteiden historiaan.

Huhtikuun aikana Asikkalan kirjastossa voi tutustua Katse Suomessa, sydän Latviassa -pienoisnäyttelyyn. Siitä voi lukea lisää tästä linkistä.

Luennon pitää toiminnanjohtaja Jenni Kallionsivu

Tapahtuma on avoin kaikille ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *