Māris Ārgalis – taidemaailman paha poika

Mikäli kuvataiteilija, graafikko, postikorttitaiteilija Māris Ārgalis olisi tehnyt mitä teki 2000 – luvulla häntä voisi estoitta kutsua kohujulkkikseksi. Surrealistista on vaikea kertoa epäsurrealistisesti.

Uudenvuoden tervehdykset, ” jaungada kartiņas”, jotka johtivat epäilyyn terrorismiin yllyttämisestä ja apinasarja, joka johti epäilyyn apinan vuotena 1980 Brezhnevin pilkkaamisesta. 

https://www.antonia.lv/lv/grafika/argalis-maris/jaungada-grafisms-11-2629/

Hyvää uutta vuotta.

https://www.mutualart.com/Artwork/Graphism/302A66052F206CBA

Apinapistooli

Tavallinen työ pankissa, joka johti pidätykseen ja eristykseen rikollismielisten kanssa tekivät tehtävänsä Māriksen mielelle. Vapautui aikanaan fyysisesti mutta murtui henkisesti. Tienasi vielä pörssissä. Pankkiirimies kun oli. Pian olimme kuitenkin hänen postuumin näyttelynsä Piena ceļsin äärellä. 

”Hän oli nero”, lausui mies,  joka ei mielellään käytä sanaa nero. Ivars Poikāns Māriksen luokkatoveri. Māriksen esikuvat eivät yllätä. Heitä oli ainakin salvador Dali ja Rihards Else. Māris luki myös Freudia.

Miervaldi Poli, joka oppi tuntemaan Mariksen taideakatemian ensimmäiseltä kurssilta itse ollen jo neljännellä. Märis oli niin lahjakas , että tämä tuli tunnetuksi jo nuorena. Modeļin aikaan Māris oli vasta 25 – vuotias. 

Miervaldi ei ollut omien sanojensa mukaan hullu eikä nero. Mārista hän nimitti neroksi. Māriksesta selviää mielenkiintoinen yksityiskohta. Hän oli värisokea. Māris lainaili kirjoja Miervaldille, joka vieraili tämän luona Pumpura ielan kodissa, toisessa kerroksessa. Heitä voisi kutsua ystäviksi.https://www.rigaslaiks.lv/zurnals/mans-draugs-maris-argalis-18654

Māriksella oli vain yksi henkilökohtainen näyttely

Modeļi. https://m.facebook.com/makslaivajagtelpu/photos/jau-r%C4%ABt-r%C4%ABgas-m%C4%81kslas-telp%C4%81-tik-atkl%C4%81ta-izst%C4%81de-m%C4%81ris-%C4%81rgalis-piena-ce%C4%BC%C5%A1laikmet%C4%AB/953305571355208/

Eräälle näyttelylle kävi niin, että kollegoiden kanssa Riian taideakatemian aulassa se avattiin, ja suljettiin sitten muiden toimesta tunnin kuluttua Māriksen teosten vuoksi. 

Taiteilija lähti lätkimään Latvian taideakatemiasta ( Latvijas mākslas akadēmija) parin vuoden opintojen jälkeen.

Māriksen grafiikat ovat väärän vänkyröitä, outoja, epämiellyttäviä, mutta samalla kiehtovia, hauskoja ja jopa viehättäviä. 

Kuinka surrealistin voi sulloa sanoihin? Annetaan hänen elämänkumppaninsa kertoa. Anda puhuu Māriksesta teosten kautta ja iloitsee yhteisistä vuosista. 

Kirjoittaja Pauliina Sundqvist

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *