Vuosikokous 2019: toiminnanjohtajan tervehdys

Vuosikokous 2019: toiminnanjohtajan tervehdys

Tulostaessani vuoden 2018 toimintakertomusta vuosikokousta varten huomio kiinnittyi siihen, miten vaikuttavalta tekstikeskittymältä marraskuu näytti vuosikalenterissa. Vaikka koko vuosi 2018 juhlittiin Latvian 100-vuotiasta itsenäisyyttä, olivat varsinaisen satavuotispäivän eli 18.11.2018 lähiviikot varsin kiireisiä. Juhlavuoden päätapahtuman seura järjesti 13.11. eduskunnan pikkuparlamentissa yhdessä suurlähetystön kanssa.

Vuosikokousväki oli varsin tyytyväistä niin edellisen vuoden toimintaan kuin kuluvan vuoden suunnitelmiinkin. Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita sekä erityisesti seuran aktiivijäseniä, jotka tuottavat kiinnostavaa sisältöä ja tekevät tapahtumista mahdollisia. Kiitos myös jokaiselle jäsenmaksunsa maksaneelle: jokaisella jäsenellä on ääni, joka vahvistaa yhteistä viestiä Suomen ja Latvian lämpimistä suhteita. (Jäsenmaksu hoituu täällä ja ellet ole vielä jäsen, vaikka haluaisit olla, täytä liittymislomake täällä.)

Erityisen hienoa on tietysti se, että olemme saaneet Opetus- ja kulttuuriministeriöltä nyt aiempaa suuremman toiminta-avustuksen, mikä mahdollistaa monia hienoja asioita. Hallituksen puheenjohtaja Linda Praulina kertoi, kuinka seura haluaa panostaa ihmisiin, jotka toimintaa tekevät. Toiminnanjohtajan työaikaa on kasvatettu puolipäiväiseksi ja muidenkin työntekijöiden työolosuhteita parannettu.

Vuonna 2019 ohjelmatoiminta on hyvin kirjallisuuspainotteista kahdesta hyvästä syystä. Viime aikoina on julkaistu aiempaa enemmän suomennettua latvialaista kirjallisuutta, mukaan lukien seuran kustantama Silakkaa ja muita jumalan ihmeitä. Seuran jäsenistössä on paljon innokkaita lukijoita, joille haluamme tarjota kiinnostavaa ja ajankohtaista ohjelmaa. Latvian suurlähetystö on myös varsin aktiivinen kirjallisuuden saralla, joten tartumme mielellämme hyviin yhteistyötarjouksiin. Tapaamisiin siis esimerkiksi Turun kirjamessuilla!

Myös muuta mielenkiintoista on tietysti luvassa. Residenssiohjelma yhdessä Onoma ry:n kanssa jatkuu, ja syyskuussa tapaamme jälleen uuden latvialaisen residenssitaiteilijan. Yllätyksiäkin on vuoden mittaan tulossa!

Seuran hallitus koki suuria muutoksia. Pirkko Hämäläinen, Marja Leinonen, Tero H. Savolainen ja Pauliina Sudqvist jättivät paikkansa elämäntilanteiden muuttuessa. Lämmin kiitos kaikille panoksesta seuran hyväksi! Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Joachim Bauer, Riitta Heinämaa, Olli Kantanen ja Timo Tamminen. Hallituksen jäsenten esittelyt voit lukea täältä.

Pekka Gronow piti vuosikokouksen jälkeen esitelmän aiheesta Latvia on kaunein, kuitenkin. Kuulimme, miten kansallishenkeä on luotu Latvian radion Mikrofons-laulukilpailussa. Tällaista tietoa ei suomen kielellä muualta saa, eikä varsinkaan näin kiinnostavasti esitettynä! Esitelmän aikana kuultiin ja nähtiin runsaasti myös taltiointeja 1980-luvun latvialaisesta populaarimusiikista: vaikka upeat kasariasut ja pöyheät kampaukset kirvoittivat hymyjä, kätkeytyi lauluihin vakava viesti vapauden kaipuusta.

Esitelmän taltioinnin voi katsoa täältä. Pekka Gronowin blogi taas löytyy täältä: suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *