Katse Suomessa, sydän Latviassa -näyttely ja luento Vihdin Nummelassa

Tervetuloa kuuntelemaan Nummelan historiaa -sarjaan kuuluvaa luentoa:

Katse Suomessa, sydän Latviassa
Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls

Vihdin Nummelan kirjastossa (Pääkirjasto, Pisteenkaari 9, monitoimitila) ke 4.10. 2023 klo 18.

Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsin (1866-1916) tavatessa suomalaisen vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) tämän kotimaa sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Rozentāls piti Suomea toisena kotimaanaan ja ikuisti Suomea ja suomalaisia läheisiään useisiin maalauksiin. Useat hänen Suomessa tekemistään maalauksista kuvaavat Nummelaa, jossa Rozentālsit viettivät kesiä Ellin perheen kanssa.

Rozentāls maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän Maila Talvion muotokuvan peräti kahdesti. Suhde Suomeen näkyi myös käännöksinä, kulttuuriyhteyksien rakentamisena ja hänen suomalaisiin lehtiin tekeminään kuvituksina.

Ensimmäinen maailmansota sai Rozentālsit lähtemään Riiasta etsimään turvallisempaa elinpaikkaa kolmilapsiselle perheelleen. Pakomatka päättyi Helsingin Kulosaareen, jossa Elli piti täysihoitolaa elättääkseen perheen. Sen vieraaksi saapui myös kirjailija Aino Kallas, jonka päiväkirjasta löytyy monisanaisia kuvauksia kohtaamisista Janis Rozentālsin kanssa. Aika Kulosaaressa jäi kuitenkin Rozentālsin osalta lyhyeksi, sillä hän menehtyi tapaninpäivänä 1916 sydänkohtaukseen.

Hänen perintönsä elää monella tapaa: hän on kiistatta Latvian kuvataiteen suuri nimi mutta myös Suomi-Latvia-ystävyysseura eli Rozentāls-seura on nimetty hänen mukaansa. Rozentālsien pariskunnan elämäntarinoiden kautta saamme kurkistaa suomalaislatvialaisten suhteiden historiaan.

Katse Suomessa, sydän Latviassa -pienoisnäyttelystä voi lukea lisää tästä linkistä.
Nummelan historiaa -luentosarjasta voi lukea lisää tästä linkistä.

Luennon pitää Rozentāls-seuran toiminnanjohtaja Jenni Kallionsivu

Tapahtuma on avoin kaikille ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *