Kuinka kirjoittaa latviaa suomenkielisellä näppäimistöllä?

Kuinka kirjoittaa latviaa suomenkielisellä näppäimistöllä?

Latvian kielen kirjaimisto eroaa suomalaisesta melko lailla. Miten latviankielistä tekstiä pystyy kirjoittamaan tietokoneella, jossa on suomalainen näppäimistö? Windows-käyttöjärjestelmässä voi asentaa koneeseen useampia kieliä, joiden välillä voi vaihdella nopeasti napsauttamalla painiketta alapalkissa. Itse tiedän tämän hyvin, sillä kirjoitan paljon suomenkielistä tekstiä, jossa puhutaan Rozentāls-seurasta!

Kielen vaihtamiseen ja uuden kielen lisäämiseen löytyy helppoja ohjeita netistä. Mikäli käytät Windows-käyttöjärjestelmää, löydät ohjeet Microsoftin sivuilta artikkelista Syöttö- ja näyttökielen asetusten hallinta Windows 10:ssä. Kun olet lisännyt latvian kielivalikoimaan, voit ottaa käyttöön kielipalkin. Näin voit siirtyä kielestä toiseen nopeasti. Suomenkieliset, kuvitetut ohjeet siihen löydät Microsoftin sivuilta artikkelista Vaihtaminen kielestä toiseen kielipalkin avulla.

Macin kielenvaihto-ohjeet löytyvät Applen sivuilta jutusta Toisella kielellä kirjoittaminen syöttölähteiden avulla Macissa. Muissa käyttöjärjestelmissä voit etsiä ohjeita kielen lisäämiseen esimerkiksi hakemalla ”miten vaihtaa kieli” tai englanniksi ”How to add language in” ja käyttämäsi käyttöjärjestelmän nimi.

Kun olet ottanut latvialaisen näppäimistön käyttöön, sillä kirjoittaminen on loppujen lopuksi aika helppoa, vaikka naputeltavana olisikin käytännössä suomenkielinen näppäimistö. Latvian kielessä kirjaimissa on tarkkeita, eli kirjainten ylä- tai alapuolelle lisättäviä merkkejä, jotka muuttavat niiden ääntämistä. Nämä saat Windowsissa käyttöön näppäinkomennoilla useammalla eri tavalla.

Itse käyttämäni tapa on painaa samaan aikaan alt gr -näppäintä ja kirjainta, johon tarkkeet halutaan lisätä. Esimerkiksi ā-kirjain syntyy, kun painat näppäimiä alt gr sekä a.

Toinen tapa on painaa yhtä aikaa alt- ja ctrl -näppäimiä ja kyseistä kirjainta.

Latvialaiset kirjaimet saa aikaan myös painamalla ä-näppäintä yhdessä halutun kirjaimen kanssa. Esimerkiksi ņ syntyy painamalla näppäimiä ä ja n.

Kirjoittaessa on hyvä muistaa (jos ei muista, huomaa kohta kuitenkin!) että kirjainten lisäksi myös välimerkit ovat uusilla paikoilla. Kirjoitan säännöllisesti Rozentāls/seura, koska siinä, missä suomalaisessa näppäimistössä on väliviiva, onkin latviaksi kirjoitettaessa vinoviiva. Väliviiva taas löytyy suomalaisen näppäimistön +-merkistä.

Latvialainen näppäimistö näyttää tältä: esimerkiksi kysymysmerkki onkin nyt oikeassa alakulmassa.

Kun on vuosia tai jopa vuosikymmeniä kirjoittanut tietyllä näppäimistöllä, uuden oppiminen voi ottaa aikansa. Koneella kirjoittaminen tulee monilla meistä jo lihasmuistista ja uusien liikeratojen oppiminen voi aluksi tuntua oudolta ja vieraalta. Tähän auttaa kuitenkin aika ja säännöllinen harjoittelu: lukemattomat ihmiset käyttävät kahta tai useampaa kieltä päivittäin, ja sinäkin pystyt siihen ihan varmasti!

Jos kaipaat apua latvian oppimiseen, tässä hyödyllisiä linkkejä:
Latvian kurssit Voit ilmoittautua listalle, jossa ilmoitetaan seuran uusista kursseista
Kieli kassissa eli Somu soma: latviaa suomalaisille Arvostelu latvian oppikirjasta
Latvian opiskelu onnistuu vaikka kotisohvalla Linkkejä itseopiskeluun
Firma maksaa eli huomioita latvian kielestä Jennīte kävi latvian kesäkurssilla ja teki huomioita

Teksti: Jenni Kallionsivu
Kuvat: Jenni Kallionsivu (suomalaiset näppikset), Pauls Balodis (latvialainen näppis)

Ei kommentteja

Kommentoi ensimmäisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *